Autor: Dodano: 2010-01-20
W kilkadziesiąt minut dookoła świata
Zupa ze świeżych owoców morza i dyni, ryba po grecku, gazpacho, prawdziwa włoska pizza... Choć potrawy te wydają się być tak odległe, jak kraje, z których pochodzą, każda z nich jest na wyciągnięcie ręki – bez plecaka, bez mapy, bez specjalnych umiejętności kulinarnych.
Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi podróży. Jedną z ich niewątpliwych
zalet jest możliwość rozkoszowania się zupełnie nowymi smakami,
charakterystycznymi dla danych kultur, religii, regionów… Jednak każda
wycieczka kiedyś się kończy, po powrocie do domu, pozostają nam
wspomnienia i nieudolne próby odtworzenia egzotycznego smaku. Próby
nieudolne, ponieważ przygotowanie np. gazpacho, przywołującego smakiem
wspomnienie słońca Andaluzji, wymaga pewnych umiejętności. Na szczęście
z pomocą przychodzi Thermomix, innowacyjne urządzenie kuchenne, dla
którego żaden ze smaków świata nie pozostaje tajemnicą. Kucharz o międzynarodowej renomie
Thermomix to pomocnik kuchenny łączący w sobie talenty ponad 20
urządzeń. Potrafi, niczym kucharz z najlepszej restauracji, odmierzyć
właściwą porcję, posiekać, zmiksować, wymieszać, zmielić, wyrobić
ciasto i wiele, wiele więcej. Co więcej gotuje, również na parze!
Funkcja grzania pozwala między innymi na przygotowanie np. włoskiego
deseru zabajone, bez misternych konstrukcji z naczyń, umożliwiających
gotowanie składników w kąpieli wodnej. O tym, że Thermomix potrafi
znakomicie przygotować zabajone, świadczy jego popularność wśród
włoskich szefów kuchni. Jak na najlepszego kucharza przystało zna też
przepisy z najbardziej egzotycznych zakątków świata, a źródłem jego
wiedzy są niezwykłe książki kucharskie. Wystarczy więc kierować się
zawartymi w nich wskazówkami, by już po chwili móc rozkoszować się
smakiem np. wyjątkowej zupy z dyni i owoców morza. Po mapie nie tylko palcem
Potrawy świata, przygotowane z pomocą Thermomixa, nie tylko przywrócą
smaki z podróży, opowiadając historie lepiej niż niejedna fotografia.
Mogą być również doskonałym pomysłem na wspólne chwile w gronie
najbliższych, zaskakując np. doskonale przyrządzonym kubańskim mojito –
drinkiem, którego sekretem są m.in.: aromatyczna i świeżo posiekana
mięta, rozdrobniona limonka i skruszony lód. Rozdrabnianiem, kruszeniem
i mieszaniem zajmie się Thermomix, gospodarzowi i gościom pozostawiając
delektowanie się smakiem. Świetnym pomysłem może być również prawdziwa
włoska pizza, którą w Thermomixie przygotujesz szybciej, niż byłby ją w
stanie przywieźć dostawca – pewnie zimną. Thermomix wyrabia za mnie
zgrabną kulkę drożdżowego ciasta na pizzę w 3 minuty, wcześniej
zajmowało mi to ok. 10 minut i wymagało sporego wysiłku – mówi Robert
Muzyczka, Szef Kuchni z 20 letnim stażem. Wystarczy odrobina wody,
oliwa z oliwek, drożdże, cukier, mąka pszenna, sól, przycisk START, po
3 minutach otrzymamy kulkę ciasta, na które wystarczy położyć ulubione
dodatki, upiec w piekarniku i… Buon appetito!
Uwaga wygodni !
Thermomix po pracy poinformuje nas, że potrawa jest już gotowa, a po jej wydaniu… przygotuje się do mycia.
|
|
|