Regularnie sprzątasz kuchnię, ale tylko w tych miejscach, które obejmujesz wzrokiem? Zadbaj też o wnętrze swoich urządzeń, takich jak chociażby piekarnik. Dowiedz się, czym może skutkować użytkowanie brudnego urządzenia i jak ułatwić sobie jego mycie.
Dlaczego nie warto piec w brudnym piekarniku?
W czym przeszkadza brudne wnętrze piekarnika, skoro
nie widać go podczas codziennego użytkowania kuchni? Chociaż niewielki stopień
zabrudzenia tego urządzenia nie wpłynie bezpośrednio na jego funkcjonalność ani
nie skróci jego żywotności, może to znaleźć odzwierciedlenie w aromacie
gotowanych potraw. W jaki sposób?
Pozostałe na dnie urządzenia resztki nie znikną
magicznie, tylko będą w nim obecne podczas każdego użycia. Z każdym
kolejnym uruchomieniem grzania będą przypalać się coraz bardziej,
emitując nieprzyjemny zapach, którym będą przesiąkać przyrządzane potrawy. W
efekcie zamiast apetycznego aromatu przy każdym kęsie będziesz czuć jedynie woń
spalenizny.
Nie zapominaj również na tym, że pozostawione samym
sobie resztki jedzenia mogą zacząć gnić. W rezultacie będą się na
nich namnażać bakterie, które następnie przeniesiesz na aktualnie pieczone
danie, gdy tylko włączysz termoobieg.
Jak
umyć piekarnik domowymi metodami?
Chociaż w sklepach znajdziesz szereg środków
przeznaczonych typowo do mycia piekarnika, równie dobrze możesz uporać się z
tym sprawdzonymi, domowymi metodami. Dzięki temu nie musisz niczego kupować, bo
na pewno masz już potrzebne składniki w domu. O czym mowa?
- Soda
oczyszczona – połącz ją z odrobiną wody, aby stworzyć pastę o gęstej
konsystencji. Takim preparatem możesz wyszorować wnętrze i drzwiczki
piekarnika, aby pozbyć się przypalonego jedzenia i tłustych plam.
- Woda
z octem – roztworem przygotowanym z octu i wody w proporcjach 1:1 warto spryskiwać
piekarnik po każdym użyciu. Rezultatem tego będzie nie tylko usunięcie
ewentualnych pozostałości potraw, ale także zneutralizowanie zapachów
pozostałych po pieczeniu. Spokojnie, woń octu wywietrzeje niemalże
natychmiast.
- Sól
kuchenna – sprawdzi się w przypadku silnie przypalonych resztek. Posyp te
miejsca solą tak, by dokładnie je przykryła, i rozgrzej
piekarnik tak, aby lekko zbrązowiała. To powinno odspoić przypalone
fragmenty od powierzchni, co ułatwi ich usunięcie.
Co
jeszcze ułatwi Ci utrzymanie urządzenia w czystości?
Piekarnik do zabudowy Electrolux jest
wyjątkowo łatwy do utrzymania w czystości. Dlaczego?
Dysponuje szeregiem technologii i funkcji mających na celu ułatwienie Ci tej
czynności. Należą do nich:
- czyszczenie
katalityczne – polega na podwyższeniu temperatury do 250°C, w której to
zabrudzenia ulegają spaleniu. Twoja rola ogranicza się jedynie do
usunięcia spopielonych resztek przy użyciu ściereczki;
- czyszczenie
parowe – 30-minutowy kontakt z gorącą parą wodną zmiękcza zabrudzenia,
które następnie bez problemu zetrzesz miękką gąbką;
- Czyszczenie pyrolityczne -
w procesie pyrolizy piekarnik spala w temperaturze 500 °C tłuszcz i
zanieczyszczenia na drobny pył, który wystarczy usunąć ściereczką. Pozwala
to utrzymać idealną czystość komory bez szorowania i używania detergentów.
Pamiętaj o tym, że czysty piekarnik to gwarancja
doskonałego smaku i aromatu potraw. Dbaj o niego na bieżąco, a unikniesz
czasochłonnego zeskrobywania zaschniętych resztek potraw, które zdążyły już
silnie przywrzeć do powierzchni.